Kluczem do sukcesu smacznej potrawy i podstawą gotowania jest używanie najlepszej jakości węgla drzewnego. Chociaż wynik tylko częściowo zależy od rodzaju użytego węgla, to jedno jest pewne: smak potraw przyrządzanych na węglu drzewnym jest niezrównany.
Węgiel drzewny Big Green Egg posiada certyfikat FSC, jest w 100% naturalnym węglem drzewnym i pochodzi z drzewa buku i grabu. Ten rodzaj drewna gwarantuje neutralną podstawę, więc podczas każdej nowej sesji gotowania możesz stworzyć własną doskonałą mieszankę smaków. Może to być ekstra dymny aromat, posmak orzecha, wiśni, jabłka lub hikory. Dodanie wiórów (Wood Chips) lub zrębków drewnianych Big Green Egg (Wood Chunks) oznacza, że niezależnie od wybranego smaku zawsze postawisz na stole oszałamiające danie.
W 100% naturalny węgiel drzewny (bez składników chemicznych, aromatów i substancji zapachowych) jest produkowany w Europie z resztek drewna lub drzew specjalnie uprawianych w lasach zarządzanych w sposób zrównoważony. Za każde ścięte drzewo sadzi się nowe. Bardzo duże kawałki palą się powoli, nie wydzielają niepotrzebnego dymu i – w przeciwieństwie do wielu innych rodzajów węgla drzewnego – wytwarzają mało popiołu. To fantastyczne, doskonale twarde drewno ma niesamowicie długi czas palenia. To dobrze, gdy twoja szarpana wieprzowina powoli się gotuje.