-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.KSV MORAVIA
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Kuchnia Moravia 9100
Piec kuchenny 9100 to czeska kuchnia przeznaczona do gotowania i pieczenia potraw w domach oraz do ogrzewania pomieszczenia, w którym się znajduje. W standardzie dostępna jest w wersji lewej lub prawej.
Najważniejsze cechy produktu :
■ wysoka wydajność grzewcza promieniowaniem ciepła do pomieszczenia
■ duże palenisko z dwoma rusztami umożliwia nastawienie trybu letniego lub zimowego
■ duży piekarnik z rusztem i blachą do pieczenia
■ wylot do komina o średnicy 120 mm można umieścić z tyłu, z boku lub na płycie(płyta szklano-ceramiczna nie posiada górnego wyprowadzenia spalin)
■ wariant prawy lub lewy (według odprowadzenia spalin)
■ prosta regulacja mocy
■ czas spalania bez dokładania może wynosić do 4 godz.
■ kolory: biały, bordo, zielony, antracyt, jasnoszary
Moc nominalna | 8-10 kW |
Wydajność | 83,2 % |
Ogrzewana kubatura | 100-150 m³ |
Temperatura n wyjściu spalin | 200°C |
Minimalny ciąg | 11 Pa |
Średnie zużycie paliwa | 2-3 kg/h |
Średnica wyjście spalin | 120 mm (wyjście z góry, z tyłu, z boku) |
Waga | 155 kg |
Wymiary przestrzeni paleniskowej (szer. x wys.) | 190 x 130 mm |
Powietrze pierwotne | tak |
Kuchnia dostępna w następujących wersjach :
wyjście spalin z lewej strony ( palenisko z prawej strony , piekarnik z lewej strony )
wyjście spalin z prawej strony ( palenisko z lewej strony , piekarnik z prawej strony )
Dwuczęściowa płyta, żeliwo + stal
Dwuczęściowa płyta składa się z części żeliwnej o grubości 6 mm (nad paleniskiem) i stalowej (nad piekarnikiem) z wycięciem na podłączenie rury spalinowej od góry. Wykończenie jest wykonane w kolorze ziemno - szarym. Płyty żeliwne względem płyty stalowej szlifowanej są mniej podatne na rdzewienie. Zaletą dzielonych płyt jest łatwiejsza obsługa w stosunku do ich wagi (każda waży 10 kg). Przy zastosowaniu tej płyty rurę dymową możemy podłączyć z tyłu , z boku jak i z góry, czyli z płyty grzewczej .
Nagrzewanie ma wolniejszy wzrost, ale dłużej utrzymuje ciepło. W przeciwieństwie do tego, ceramiczna płyta grzejna bardzo szybko przenosi ciepło, ale szybko się ochładza, jeśli nie ma źródła ciepła.
Z wierzchnią płytą żeliwną ma możliwość podłączenia do komina z tyłu, z obu ścian bocznych (w wersji lewej lub prawej), ewentualnie z płyty grzewczej. Gdy posiada na wyposażeniu szklano-ceramiczną płytę grzewczą, nie ma możliwości podłączenia do komina od góry z tej płyty. Kuchnia ta - mając wiele możliwości podłączenia do komina - i występując w wersji lewej i prawej, nie sprawia kłopotów przy przyłączaniu jej do przewodu dymowego. Posiada regulację przepływu spalin i mocy.
Urządzenie wyposażone jest w dwa ruszty: górny (wyjmowany) i dolny (ruchomy-wstrząsany i obracany). Górny ruszt jest umieszczony na takiej wysokości, aby załadowana ilość opału była optymalna do gotowania lub pieczenia w okresie letnim. W okresie zimowym zaleca się wyjęcie rusztu górnego w celu powiększenia komory spalania, a przez to zwiększenia mocy ogrzewczej urządzenia i wydłużenia jego autonomii spalania. Spalanie paliwa odbywa się wtedy na ruszcie dolnym, którym można potrząsać przy pomocy zewnętrznej dźwigni rusztu. Rusztowanie przeprowadza się w celu usunięcia niepalnych pozostałości paliwa do popielnika, co poprawia dopływ powietrza pierwotnego do komory spalania. Rusztowanie wykonuje się poprzez przesuwanie rękojeści dźwigni rusztu w przód i w tył. Ruchomy ruszt skutecznie zastępuje ręczne przegrzebywanie pogrzebaczem. Większe, niedopalone części szlaki, które nie mogą przedostać się poprzez ruszt, usuwa się, po wygaśnięciu ognia, poprzez obrócenie rusztu za pomocą tej samej ruchomej rękojeści dźwigni. Szlaka spada wtedy do popielnika, skąd jest usuwana.
Kuchnia posiada duże palenisko łatwo przestawiane na pracę letnią i zimową
(dwa ruszty, górny ruszt wyjmowany, po jego wyjęciu palenisko zwiększa się dwukrotnie dolny jest rusztem ruchomym )
A. Pozycja rusztu górnego "letni"
B. Pozycja rusztu dolnego "zimowy"
Dzięki wyjmowanemu górnemu rusztowi możliwa jest łatwa konwersja kuchni z wersji zimowej na letnią i odwrotnie. Zmniejszając, na koniec sezonu grzewczego, komorę spalania, poprzez wstawienie górnego rusztu, zmniejszamy moc ogrzewczą kuchni, a zwiększamy moc potrzebną do gotowania potraw.
Wymiary paleniska w wersji letniej : szerokość 200 mm, wysokość 220 mm, głębokość 380 mm.
Wymiary paleniska w wersji zimowej : szerokość 200 mm, wysokość 360 mm, głębokość 380 mm.
Duża szuflada na paliwo, umieszczona w dolnej części kuchni, przyczynia się do lepszego utrzymywania porządku wokół urządzenia grzewczego, a obszerny przeszklony piekarnik z termometrem pozwoli cieszyć się wypiekami nawet licznej rodzinie.
Urządzenie można utrzymywać w stanie gotowości bez konieczności ponownego rozpalania (praca stałopalna) w następujący sposób: po wytworzeniu podstawowej warstwy palącego się paliwa dopełnia się przestrzeń zasypu, dźwignię z tyłu kuchni ustawia się w pozycji pieczenie oraz zamyka dopływ powietrza. Czas stałopalności zależy od warunków lokalnych, instalacji kominowej, rodzaju paliwa itp.
Po pewnym czasie użytkowania urządzenia na paliwa stałe, na jego ściankach kanałów odprowadzających spaliny, szczególnie w odcinkach bardziej wychłodzonych, dochodzi do odkładania się smoły drzewnej (węglowej) i innych zanieczyszczeń. Powoduje to pogorszenie ciągu w urządzeniu, a przez to kłopoty z rozpalaniem oraz pogorszenie sprawności spalania, szczególnie przy korzystaniu z piekarnika (izolacyjne właściwości smoły drzewnej tłumiące przekazywanie ciepła). Aby temu zapobiec, należy okresowo czyścić wszystkie elementy wnętrza kuchni z którymi stykają się spaliny. Największym problemem jest wybranie po każdorazowym czyszczeniu opadniętych zanieczyszczeń z dna tych (często wąskich) kanałów. Ta kuchnia ma bardzo dobrze rozwiązany ten problem. Pod piekarnikiem posiada poziomą pokrywę zakrywającą otwór do wymiatania, przez który wygodnie i bezproblemowo można usunąć wszelkie luźne zanieczyszczenia opadłe podczas okresowego czyszczenia wnętrza kanałów spalinowych, po wcześniejszym zdjęciu płyty grzewczej. Za pomocą tego otworu do wymiatania można dokładnie oczyścić również dolną powierzchnię piekarnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu, wszystkie ścianki piekarnika można utrzymywać bezproblemowo w stanie niezmiennie wysokiej sprawności grzewczej.
DANE TECHNICZNE
-
Kuchnia:
Kuchnia powietrzna
-
Otwieranie drzwi:
Na bok
-
Moc nominalna (kW):
8 kW
-
Sprawność cieplna (%):
83,2 %
-
Rodzaj paliwa:
Drewno, Węgiel
-
Średnica wylotu spalin (mm):
Fi 120